9,2
751 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-hero-dealersite.jpg

Duurzaamheid en reizen

Midden tussen wild life en natuur

Veel mensen dromen ervan, slechts een paar doen het: voor een langere periode de auto pakken en wel zien waar je uitkomt. Bart en Annelouc durfden het aan en reden begin april weg in hun Toyota Land Cruiser. Via Bulgarije zijn ze inmiddels aangekomen in Roemenië. Tijd voor een update!

Jullie zijn in Roemenië! Hoe is het daar?

Bart: “Roemenië & Bulgarije zijn voor ons nieuwe landen met prachtige ongerepte natuur. Er is veel wild life hier, zoals beren en wolven. Het lijkt soms of de tijd stilstaat. Buiten de stad leven veel mensen op de boerderij en in ieder tuintje zien we wel dat er zelf groenten verbouwd wordt. Vanochtend kwamen we een vrouw tegen met volle melkkannen van haar eigen koeien en verderop was iemand wol aan het spinnen.“

Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-555-wildlife.jpg
Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-1140-zelfvoorzienend.jpg
Wat valt jullie op?

Annelouc: “Nu we de gehele dag buiten leven worden we meer geconfronteerd met het thema duurzaamheid. De mooie kanten, zoals de waardering voor de natuur, als ook de mindere kanten. We vinden afval op de meest onmogelijke plekken en er waren forse bosbranden toen we in Albanië en Griekenland waren. We zien ook dingen waar we heel gelukkig van worden. Een paar weken geleden vonden we bosjes vol met frambozen, nu hangen de appels in overvloed aan de bomen. Niks supermarkt of plastic, verser kun je het niet hebben.”

Wat doet dit met jullie?

Annelouc: “We beseffen ons steeds meer dat we een keuze hebben. Kopen we zonnebrand met microplastics of gaan we voor een natuurlijke versie zonder troep? We willen een positieve invloed hebben op de wereld. Nu tijdens de reis, maar ook straks als we weer in Nederland zijn. Dat is een thema waar we het regelmatig over hebben met elkaar. Hoe kunnen we ons leven ‘duurzaam’ inrichten na de reis? Kunnen we werk doen wat een positieve bijdrage levert? Dat we dicht bij de natuur willen blijven wonen is iets wat we beide sterk voelen.”

Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-1140-wat-doet-dit-met-jullie.jpg
Wat doen jullie zelf aan duurzaamheid?

Bart: “We kijken hoe we dingen kunnen balanceren. We rijden een vervuilende oude diesel en kijken of we onze footprint toch laag kunnen houden. We hebben de auto zo ingericht dat we aardig zelfvoorzienend kunnen leven, meer dan een supermarkt en een tankstation op zijn tijd hebben we niet nodig. We wekken energie op doormiddel van ons zonnepaneel. Water halen we uit de rivier, welke we filteren tot drinkwater. Douchen gebeurt onder een douche zak en naar de wc gaan we met onze schep. Het is heel basic maar precies wat we nodig hebben.

Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-1140-Wat-doen-jullie-zelf-aan-duurzaamheid.jpg
Wat heeft jullie echt verbaasd op het gebied van duurzaamheid?

Bart: “We merken dat hoe minder welvarend een land is, hoe innovatiever de mensen worden met het (her)gebruik van spullen. Een jongen die we hebben ontmoet had een oud huisje - dat eigenlijk weg ging als brandhout - gekocht. Hij is dat nu samen met zijn vrienden aan het verplaatsen naar zijn eigen stukje land. Daar bouwen ze het huisje weer helemaal op en moderniseren ze het vanbinnen. Door o.a. goede isolatie toe te voegen. Dat vind ik onwijs inspirerend!”

Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-555-duurzaamheid.jpg
Wat staat er komende tijd op de planning?

Bart: “We gaan hierna richting Turkije om daar te overwinteren. Het wordt nu wel echt herfst en dat merken we aan de paddenstoelen, kleur van de bladeren en de temperaturen. Hier in de bergen kan het in november -20 worden in de nacht. Dat wordt wel heel pittig. De route weten we nog niet precies. Na Turkije zouden we graag naar Georgië gaan.”

Toyota-World-Bart-Annelouc-SEP21-1140-planning.jpg
Meer info over de Land Cruiser Volgt Bart & Annelouc Inschrijven Toyota nieuwsbrief